Zdravnik in naturopat Carlo Maggio prihaja v Slovenijo kot docent Naturopatske šole Saeka – modul Antiaging. Kaj nam razkriva glede staranja?

Želite ostati večno mladi? Pretekli vikend je Slovenijo obiskal priznani italijanski kardiolog in naturopat dr. Carlo Maggio, ki je razkril skrivnosti, kako upočasniti staranje telesa in s tem tudi kože. Da njegovi nasveti res držijo, je dokaz tudi zdravnik sam, ki je star že skoraj 60 let, a jih kaže vsaj 20 manj.

Koža 58-letnega zdravnika dr. Carla Maggia iz Torina je povsem mladostna in brez gubic, in to brez pomoči plastičnih kirurgov. Ko ga vprašam, kaj je njegova skrivnost, se le nasmehne: ”Skrivnost je povsem banalna in smo jo slišali že velikokrat. Zdrava prehrana, telesno gibanje, dovolj spanja, skrb za svoje telo in tudi za psihološki del. Da imaš mir sam s sabo in da okoli tebe vlada harmonija. Harmonija s tabo, okolico in sočlovekom,” pove dr. Carlo Maggio, ki je zdravnik že 32 let. Sprva je bil kardiolog, danes pa je še naturopat in fitoterapevt. V Torinu vodi zdravstveni center Salus in je znanstveni direktor italijanskega združenja za funkcionalno medicino.

Oglejte si videoposnetek v katerem dott. Carlo Maggio govori o tem kako s pomočjo naturopatije upočasnite staranje >>

bc88443df3_61858503[1]
Slovenijo je obiskal kardiolog in naturopat dr. Carlo Maggio iz Torina, ki je razkril, kako upočasniti staranje in se starati bolj kvalitetno. (Foto: Thinkstock)

Če je naše telo zdravo navznoter, se to odraža tudi navzven, pojasni: ”To je tako, kot bi imeli avto. Za dober avto je potrebno redno vzdrževanje. A ne smemo skrbeti le za zunanjost, ampak tudi za notranjost – motor, torej za ves avtoPomlajevanje zame ni samo pomlajevanje kože, ampak preventiva, kako se izognemo tudi preostalim boleznim. Na primer kroničnim obolenjem, osteoporozi, artrozi … To so vse bolezni, ki lahko skrajšajo življenjsko dobo, zato moramo delovati preventivno. In bistvo tudi ni samo v tem, da preprečimo bolezni, a da s tem poskrbimo za to, da se staramo kvalitetno. Veliko mojih pacientov prosim povsem enostavno stvar, da se iz ležečega položaja postavijo nazaj v sedečega in imajo že težave pri tem gibu. To ne pomeni, da so bolni, a so premalo telesni aktivni in imajo zato težave že pri tako osnovnih stvareh.

Uživajte protivnetna živila in veliko antioksidantov

Za notranjost lahko najprej poskrbimo s pravilno prehrano, kjer se izogibamo živilom, ki povzročajo vnetja v telesu. ”To so štiri bela živila: mleko, sladkor, sol in bela moka, ki jih pojejmo čim manj,” povezdravnik. ”Zaužijmo pa več omega-3 maščobnih kislin, ki so v modri ribi, semenih in oreščkih. Za lepo kožo in zdravo telo potrebujemo še antioksidante, ki so v sadju, zelenjavi. Ta naj bo čim bolj pestra in raznobarvna. Veliko antioksidantov je predvsem v črni čokoladi, orehih, artičoki, kuhanem zelju, borovnicah, soku črnega grozdja, zelenem in črnem čaju.” Protivnetno delujejo še semena, suho sadje, živila z nizkim glikemičnim indesom in začimbe, predvsem kurkuma in pekoča paprika.

Nikar iz svojega jedilnika ne izločimo beljakovin. Še posebej kvalitetne so rastlinskega izvora, kot so stročnice, na primer fižol, leča, čičerika. ”Pri svojih pacientkah, ki so bile na raznih dietah z malo mesa in rastlinskih beljakovin, sem opazil, kako hitro se jim je postarala koža. Bistvena sestavina naše kože je beljakovina. Če ne zaužijemo dovolj beljakovin, dobimo povešeno kožo, obraz se začne spreminjati.

Koža 58-letnega zdravnika dr. Carla Maggia iz Torina je povsem mladostna in brez gubic, in to brez pomoči plastičnih kirurgov. Ko ga vprašam, kaj je njegova skrivnost, se le nasmehne: ”Zdrav način življenja.” (Foto: Thinkstock)

Manj alkohola, opustite kajenje

Kožo stara tudi pitje alkohola in predvsem kajenje. Dr. Maggio se pošali, da ženske najlažje prepriča, da nehajo kaditi, tako, da jim pove, da kajenje povzroča gube, moške pa tako, da jim pojasni, da kajenje povzroča impotenco. ”Ženski lahko svetujem 3.000 krem. A oseba, ki kadi, se ne bo mogla izogniti hitrejšemu staranju kože,” pojasni.

9042fbd86f_61842485[1]
V svojo prehrano dodajte več živil bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so losos, modre ribe, oreščki in semena. (Foto: Thinkstock)

Pazimo, da ne zakisamo svojega telesa

Naše telo je samo sposobno presnavljati in odpravljati zakisanost telesa, vendar ko je preobremenjeno, utrujeno, lahko sposobnost ohranjenja pravega pH telesa upade. To občutimo kot utrujenost, vnetja sklepov in še bi lahko naštevali. A s pravilno prehrano lahko telesu pomagamo, da se ne zakisa. ”To storimo preprosto tako, da uživamo dovolj živil, ki so bazična, kot sta sadje in zelenjava, ter se izogibamo živilom, ki zakisajo telo, kot so na primer sladkorji,” pove. Telo močno zakisajo še siri in meso. To ne pomeni, da teh živil ne uživamo, a da jih uživamo občasno. ”Prekomerna nakopičenost kislin v našem telesu zmanjšuje sposobnost imunskega sistema, da se brani pred boleznimi. Pomemben vzrok rakavih obolenj so tudi vnetja v telesu, zato je dobro, da jemo manj hrane, ki jih povzročaNašteli smo jo že prej.

Poudarja, da je za mladostno telo in kožo pomembno tudi gibanje. ”Tek vsak dan. Tudi 20 minut bo dovolj. Gibajmo se vsak dan. Organizirajmo si dan tako, da gremo lahko tudi peš po opravkih ali v službo, če je možno. Čim več se gibajmo. S tem krepimo naše telo in preprečujemo bolezni. Na ta način ohranimo mlado vitalno telo in tudi lepšo kožo, saj koža s potenjem iz telesa izloča tudi toksine.

Izogibajmo se stresu. ”Ljudje, ki so veliko pod stresom, se starajo hitreje, zato opazimo, da nekateri po bolj stresnih obdobjih v življenju osivijo ali jim izpadajo lasje. Odlične tehnike sprostitve so joga in tai chi. Te tehnike so pomembne, da obdržimo harmonijo in ravnovesje v telesu. Z njimi zmanjšamo učinke stresa. Kadar imamo preveč aktiven simpatičen avtonomni sistem, smo v nekem krču in takrat se hitreje postaramo. Če ohranjamo notranjo harmonijo, se bomo bolj kvalitetno starali in bomo zgledali mlajši.

”Tek vsak dan. Tudi 20 minut bo dovolj. Gibajmo se vsak dan. Organizirajmo si dan tako, da gremo lahko tudi peš po opravkih ali v službo, če je možno.” (Foto: Thinkstock)

Pijmo dovolj vode

Organizem se stara tako, da se počasi, a vztrajno dehidrira. Z leti tudi izgubljamo občutek za žejo. Prav zato je pomembno, da ves čas pijemo vodo. To, da imate ves čas s seboj steklenico vode, je dobra navada,” pove. 70 kilogramov težka oseba naj bi spila okoli 2 litra vode na dan, a je to odvisno tudi od prehrane, ki jo zaužije (ali poje veliko sadja in zelenjave, juh, ki sami po sebi vsebujejo veliko vode), odvisno je od letnega časa, tega koliko se znojimo.

Kaj nanesti na kožo?

Na mladostni videz torej delujemo iz dveh vidikov – notranjega (s hrano in zdravim načinom življenja) in zunanjega, kjer se vprašamo, kaj nanesti na kožo, da bo čim dlje mladostna in lepa. Kožo je treba redno vlažiti. ”To je najpomembnejša naloga. Vsakodnevno na obraz nanesemo vlažilno kremo, ki je osnova.” S staranjem prihaja tudi do tanjšanja povrhnjice, zmanjšuje se aktivnost žlez znojnic, oblikujejo se prve gube zaradi poškodb podkožja. Pojavijo se lahko pigmentni madeži, izgubljamo dlake, te postajajo svetlejše. Znaki staranje kože so še suha koža, bledikavost, luščenje, izguba prožnosti kože, upadanje kože, pretirano poroževanje, na koži se pričnejo nalagati endogeni, zmanjša se elastičnost in vlažnost kože.

48a4db246c_61858531[1]
Najpomembnejše je vsakodnevno vlaženje kože z vlažilno kremo.(Foto: Thinkstock)

Zakaj do vsega tega pride? Prožnost kože izgubljamo zaradi vse manj vode v koži. Gube se pojavljajo, ker nastaja vse manj beljakovin v koži, zlasti kolagena in elastina. Veliko krem je zato narejenih na osnovi kolagena ali vsebujejo snovi, ki spodbujajo nastanek kolagena. Na kožo močno delujejo tudi prosti radikali, zato je v mnogih kremah tudi dodanih veliko antioksidantov. Kajenje prav zaradi prostih radikalov tako slabo deluje na kožo. Prosti radikali slabijo kolagen in elastin. Pomembna je tudi hialuronska kislina … Imamo veliko izdelkov, ki vplivajo na procese staranja, izbirajmo pa čim bolj naravne in brez parabenov.

Uporabljajmo torej vlažilno kremo vsak dan in ji dodajmo tudi kakšno kremo za pomlajevanje, predvsem okoli oči. Pripravimo si lahko tudi masko iz tkivnih soli, ki naravno pomlajuje kožo. Sicer pa so za lepo kožo pomembni tudi vitamini, ki jih lahko s kremami nanesemo na kožo. ”Vitamin A deluje na kolagen in hidracijo kože, vitamin B pomaga ohranjati vlago kože, vitamin C deluje protivnetno, vitamin E deluje antioksditivno. Za lepo kožo so pomembne še alfahidroksi kisline, ki jih dobimo iz agrumov, grozdja. Sodelujejo pri presnovnih celičnih procesih in pomagajo oblikovati kolagen ter spodbujajo hidracijo kože.

In vitamin D, ki se v telesu tvori ob izpostavljenosti sončni svetlobi. A po drugi strani prav sončenje stara kožo. ”Sonce je dobro za našo kožo za tvorbo vitamina D, a treba je imeti pravo mero pri vsakem početju. Ko je sonce najmočnejše, se mu moramo izogibati in uporabljati tudi mehansko zaščito – oblačila, pokrivala. Soncu pa se lahko izpostavimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko ni premočno in pri tem pazimo, da se sončimo postopno. Ne sme priti do opeklin na koži.

Vsi ti nasveti torej ne bodo prinesli le napete in mladostne kože, ampak tudi vitalno in zdravo telo. Čeprav je nekaj tudi na genetski predispoziciji, pa veliko lahko storimo prav sami.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s