Zdravnik in naturopat, predvsem pa človek s srcem, dr. Carlo Maggio

V Slovenijo je prišel zanimiv človek, kardiolog, naturopat, znanstveni direktor SIMF (italijansko združenje za funkcionalno medicino), direktor zdravstvenega centra Salus, fitoterapevt in nutricist Gift.

Kot zdravnik deluje že 32 let. Dr. Carlo Maggio je prišel v Slovenijo predavat v Ljubljano, in sicer na Naturopatsko šolo Saeka, o staranju ali bolje o kakovostnem staranju.
To je čovek, ki bi mu na pogled prisodili vsaj 20 let manj, kot jih dejansko ima. Dr. Carlo Maggio je diplomiral na medicinski fakulteti leta 1984, kardiolog je postal leta 1989, naturopat pa leta 2012.

Ko sem ga prvič srečala, sem bila še študentka naturopatije, dr. Carlo Maggio pa je bil moj predavatelj za modul antiaging. Vsi v dvorani so bili nad njim navdušeni, čisto vse je prevzel. In kako ne bi! Če ti dejansko o antiagingu predava človek, ki izgleda 20 let mlajši, kot je v resnici, saj ima skoraj 60 let. Srečala sva se še večkrat med mojim študijem, predvsem na kongresih. Vedno so me presenetili njegov pristop, njegovo znanje, navdušenje nad življenjem in njegova človeška toplina, ki jo tako znanemu in učenemu zdravniku navadno težko prisodiš.

Ko sem doštudirala, sem izvedela, da je dr. Carlo Maggio dokončal študij naturopatije na isti naturopatski šoli kot jaz. In po petih letih, ko sem odprla svojo naturopatsko šolo v Sloveniji, sem želela, da bi tudi moji študenti izvedeli zanj, ga poslušali, se od njega učili in ga spoznali. Želim jim nuditi kar najbolj poglobljeno znanje, kot sem ga sama prejela med študijem naturopatije.
Profesor je ponudbo sprejel in zdaj je med predavatelji naturopatske šole Saeka. Nekega večera po predavanjih je privolil, da sem ga intervjuvala in ga povprašala, zakaj je tako človeški, tako zelo drugačen od drugih zdravnikov.

V intervjuju sem dr. Carla Maggia vprašala, kaj ga je pripeljalo do tega, da se je vpisal na medicinsko fakulteto. Povedal mi je svojo zgodbo. Ko mu je bilo 6 let, se je doma po nesreči polil z vrelo vodo po desni polovici telesa. Imel je hude opekline, po roki tretje in po obrazu prve stopnje, v bolnišnici je ležal 3 mesece in tam je spoznal svet medicine. Kot majhen otrok je iskal pomoč zdravnika, ki je bil vedno krut in grob, vlekli so z njega gaze tako grobo, da so krvavi kosi kože leteli z njega, sam pa je bil majhen, jokal je, hudo mu je bilo. Edino človeško uteho in pomoč so mu dajale medicinske sestre. Zato se je odločil, da bo postal zdravnik, toda tak s srcem, human, tisti, ki bo prisluhnil ljudem. Skratka, želel je postati drugačen zdravnik.

Kot rečeno, so bili v bolnišnici z njim zelo grobi, ledvice so mu začele odpovedovati, skoraj bi umrl, zato se je po treh mesecih muk mama odločila, da ga bo sama pozdravila doma. Tako je v štirih mesecih tudi storila s penicilinom v prahu in ostalimi pretežno naravnimi metodami, kolikor jih je seveda poznala in jih je bilo na razpolago leta 1958.
In tako je prof. Carlo Maggio leta 1979 začel svojo pot študija medicine in specializacije v kardiologiji.
Po diplomi je delal 10 let v bolnišnici, potem je deloval po zasebnih klinikah. Vedno si je prizadeval, da se je izpopolnjeval in izobraževal, kar tudi zdaj nenehno počenja. Sam pravi, da te študij poleg nenehne telesne aktivnosti ohranja mladega in da je to njegova največja skrivnost mladostnega videza.

Njegova humanost je vsak dan prisotna. Kot zdravnik deluje tako, da si pred pregledom pacienta vedno misli, da bi lahko bil to njegova mama, oče, sestra, brat, in se vpraša, kako mu lahko pomaga. Tako razmišljanje ljudje takoj začutijo.
Med vsemi študiji, ki jih je dokončal, je tudi 3-letni študij naturopatije, ki jo je vključil v svoje vsakdanje delo, saj pravi, da se je z naturopatijo naučil gledati na človeka in ne na bolezen, in to z več zornih kotov.

Profesor Carlo Maggio je napisal knjigo v italijanskem jeziku z naslovom “100 anni da giovane (100 let mlad) ”.
Profesor dejansko izgleda veliko mlajši, kot je v resnici, zato sem ga vprašala, kakšna je skrivnost njegovega tako mladostnega videza.
Po njegovem mnenju je zelo pomembna prehrana, ki zajema veliko sadja, zelenjave in beljakovin ter polnozrnatih žit. Res pa je, da s presnovo 60-letnika profesor Maggio ne zaužije velikih količin hrane.

Druga najpomembnejša stvar za večno mladost je tudi vsakodnevna telesna aktivnost. Sam namreč vsako jutro telovadi 15 minut in 4-krat na teden teče.

Tretje pravilo je urjenje možganov, npr. da se spomnimo glavnih mest določenih držav in obratno. Sam ima aplikacijo na telefonu, ki je dejansko igrica pomnjenja in jo izvaja vsako jutro 10 minut. Na ta način vsako jutro uri svoje možgane in pri 58 letih jih kaže 40. Poleg vsega se vsako jutro 10 minut uči tujega jezika.

Vsakodnevna rutina naštetih komponent je zanj ključnega pomena, da ohranja telo in možgane v zdravem in vitalnem stanju čez vsa ta leta. Potrebna je torej disciplina in vsakodnevno prizadevanje za zdravje.

Pripravlja se tudi njegova druga knjiga o tkivnih soleh, ki bo pravi revolucionarni miselni proces pomnjenja in zabave. Profesor v svoji kliniki že vrsto let deluje s tkivnimi solmi za krepitev zdravja posameznikov in v preventivne namene. V načrtu ima izdelati poučno, zabavno, koristno knjigo, ki bo bralca postavilo v aktivno vlogo pomnjenja in s tem preprečevanja staranja.

Na koncu sem ga vprašala, kateri je njegov moto. Celo dva ima: “nulla dies sine linea” – vsak dan se nekaj nauči in “bolje dodati življenje letom kot leta življenju”. Človek, zdravnik, naturopat, z eno besedo zgled!

Članek objavljen v Novem Glasu, december 2016

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s