Materina dušica ali timijan

  1. del

Timijan, Thymus vulgaris, je zelišče, ki pogosto raste v naših vrtovih. Raste na toplem, na soncu, za rast potrebuje veliko toplote in svetlobe. V naravi ga najdemo, kako raste in se plazi po skalovju, v naših vrtovih pa zraste v višino do 30 cm. Timijan se uporablja kot razkužilo bronhialnega trakta, za kožo, intimno nego. Zato ga v kozmetični industriji uporabljamo za sestavo mil, šamponov in mazil. Mazila in tinkture uporabljamo tudi za krepitev pljuč, saj timijan krepi in razkuži pljuča ob pljučnici, astmi in bronhitisu.

Najraje uporabljam obkladke iz voska in timijana za polaganje na pljuča čez noč, na predel med lopatice. Vosek, impregniran z esenco timijana, postavimo na kožo, pokrijemo ga z volno in ga držimo celo noč. Če želimo ojačiti učinek, lahko predel med lopaticami prej moksamo 20 minut in naknadno postavimo obkladek čez noč na pljuča.

Zjutraj voska na koži skoraj ne bo več, telo posrka vse pozitivne učinkovine čebel in timijana, iz telesa pa povleče tudi toksine.
Zapisi iz srednjega veka nam pričajo o timijanu kot učinkovitem zelišču proti astmi, glistam, zastrupitvi. Timijan so uporabljali tudi za mlada dekleta, ki so imela težave z nerednim ciklusom, za sproženje poroda, saj timijan pospešuje prehod otroka iz materinega telesa. Timijan so nekoč skupaj z glino uporabljali za čiščenje in razkuževanje zob. Hildegarda von Bingen ga je uporabljala za lajšanje težav z živci in za pomiritev.

Osebno svetujem timijan ob težavah s tesnobo, nespečnostjo, nokturijo, živčnostjo, hiperaktivnostjo, ob epileptičnih napadih in lunatičnosti, in sicer v obliki sedeče kopeli, ki jo izvajamo po istem postopku kot doslej svetovane kopeli iz njivske preslice (glej prejšnje zapise). Otroci bodo kar oživeli, tesnoba, nemir, živčnost, nekontroliranost bodo zapustili telo. Timijan je zelišče, ki človeka povezuje z dušo, pospeši povezavo z dušo, z intuicijo, poveča empatijo. V tem primeru so kopeli najbolj priporočljive in res pomagajo.

 

2. del

Nokturija, nočno mokrenje postelje, je trenutek, ko se otrok, ki je cel dan pod pritiskom, sprosti, in ko se sprosti, izgubi kontrolo nad svojim telesom in se seveda polula. To ni nagrada, ampak šok in kazen ter zahteva od otroka nenehno kontrolo. Vsekakor je to stiska. Timijanova kopel pomaga odpraviti to stisko otroka, ki je emocionalna in vezana na živčni sistem.
Olje iz timijana pomaga tudi pri ohromelosti, nevralgiji, atrofiji mišic, kapi, multipli sklerozi.
Priprava timijanovega olja: cvetove timijana naberemo v stekleno posodo toliko, da jo napolnimo do vrha, nato vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem in pustimo stati tri tedne na soncu. Po treh tednih ga lahko uporabljamo za masiranje po telesu.
Timijan, materina dušica, ki mu rečemo tudi dušica, babja dušica, pomaga zbrati fokus in se odločiti za tisto in se osredotočiti na tisto, čemur se je res vredno posvetiti v življenju. Timijan nam pomaga najti pot, okrepiti iznajdljivost in ustvarjalnost.
Ob tesnobi in nespečnosti je zelo dobro, če timijan inhaliramo, tako da skuhamo iz njega čaj, ga damo v posodo, se pokrijemo z brisačo in inhaliramo 20 minut. Tesnoba bo kmalu zapustila telo, telo se pomiri, duh se prečisti in človek lažje zaspi.
Po tradicionalni kitajski medicini ima timijan grenak okus. Grenak okus krepi srce in ožilje, vendar pozor: v zmernih količinah! Ker je timijan zelo močno zelišče, svetujem, da ga uživamo zmerno, enkrat na teden kot začimbo, in še to surovo, da odišavimo že pripravljeno jed.
Osebno sveži timijan postavljam v predale, v katerih hranim spodnje perilo.

Erika Brajnik, članek objavljen v Novem Glasu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s