Prihaja 4. naturopatski kongres Slovenije

Na kongresu boste na preprost način izvedeli kako si lahko s pomočjo praktičnih naturopatskih tehnik, pomagate svojim otrokom sami doma. Na kongresu bodo predavali tudi tuji predavatelji, ki bodo iz prve roke povedali uspešne zgodbe iz njihovih sprejemnic. Prevod v slovenski jezik je zagotovljen!

8.00 Zbor udeležencev in registracija

9.00 – 9.15 Otvoritev kongresa in uvodni nagovor Erike Brajnik, predsednice Združenja naturopatov Slovenije

 

 

9.15 – 10.00 prof. dr. Urban Bren
Blagodejni zdravstveni učinki resveratrola
Resveratrol je naravna spojina iz družine polifenolov. Najdemo jo v grozdju, rdečem vinu, jagodičju in arašidih, najkvalitetnejši naravni vir resveratrola pa predstavlja korenina japonskega dresnika. Pozornost svetovne strokovne javnosti je spojina pridobila z razkritjem tako imenovanega francoskega paradoksa, saj mediteranski narodi kljub uživanju precej mastne hrane zaradi sočasnega vnosa rdečega vina bistveno manj podlegajo srčno-žilnim boleznim. Resveratrol spada med fitoaleksine, saj se v rastlinah tvori kot odziv na patogeno infekcijo ali na druge vrste stresa. V predavanju bodo tako podani blagodejni učinki resveratrola na naše zdravje ter opisane raziskave njegovega antioksidativnega, antimkrobnega in antikarcinogenega potenciala s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.

10.00- 10.45 dr. Iva Lloyd, BScH, BCPP, ND (Kanada)
Anksioznost pri otrocih in mladostnikih

Stopnja anksioznosti pri otrocih in mladostnikih je zaskrbljujoče visoka. Kronična anksioznost lahko sama po sebi prispeva k drugim zdravstvenim težavam in lahko pomembno vpliva na kvaliteto življenja posameznika. Na predavanju bodo izpostavljeni ključni dejavniki, ki prispevajo k anksioznosti. Govora bo tudi o naravno-patološkem pristopu k zdravljenju in upravljanju.

10.45 – 11.00 Odmor

11.00 – 11.45 dr. Heide De Togni (Italija)
Os možgani-črevesje-koža
Naš trebuh je dom številnim funkcijam, ki daleč presegajo prebavo in absorpcijo hranil. Črevo je bilo vedno prepoznano kot sedež čustev in znanstveno je dokazano, da obstaja resnična dvosmerna komunikacija med možgani in črevesjem, ki ga imenujemo tudi “drugi možgani”. Ti kompleksni mehanizmi vplivajo na zdravstveno stanje črevesnega organa, pa tudi na ostale organe in sisteme, kot je tudi koža. Poleg tega imamo dokaze, da so intolerance in alergije na hrano tesno povezane s črevesno, pa tudi s kožno simptomatologijo in da s popravljanjem stila prehranjevanja pridobimo splošno izboljšanje simptomov, od atopičnega dermatitisa, do seboroičnega dermatitisa, aken in luskavice. Poleg tega so nedavne študije pokazale, kako dejavnik onesnaževanja okolja, zlasti zaradi težkih kovin (nikelj, svinec, živo srebro), prisotnih že v mikrodozi v številnih živilih, povzroča vnetna stanja v črevesju, in preko živčnega sistema potem na kožo. Dermatologi John H. Stokes in Donald M. Pillsbury so pred več kot 80 leti predpostavili, da je povezava med psiho, možgani, stresom in kožo potekala skozi črevo: poenotenje teorije možganov in črevesja. Stokes in Pillsbury v članku iz leta 1930 pa sta domnevala, da čustvena stanja lahko spremenijo črevesno mikrobioto, spremenijo prepustnost črevesja in prispevajo k sistemskemu vnetju. Zato je pomembno, da na otroka gledamo kot na kompleksen sistem. Upoštevati je potrebno tako psihološki dejavnik, prebavo, kožo in tudi okoljski dejavnik.

11.45 – 12.00 Predstavitveno predavanje glavnega sponzorja Pegaso

12.00 – 12.30 Podelitev denarne nagrade v vrednosti 2.000 € eko vrtcu in priznanje TV mediju za podporo naturopatije v Sloveniji in predstavitev 4. naturopatske knjige – Otroci, starši in starostniki: primeri dobre prakse

12.30 – 14.00 Odmor za kosilo

14.00 – 14.45 Tina Hausser, naturopat, heilpraktiker (Španija)
Iskanje vzrokov pri zdravljenju atopijskega dermatitisa, hiperaktivnosti in avtizma in praktični terapevtski nasveti za njihovo zdravljenje s pomočjo zeliščne medicine in spargike

 

14.45 – 15.30 dr. Zissi Marivi (Grčija)
Izguba v otroštvu in njeni učinki na zdravje otrok

Kot izguba v otroštvu se smatra odsotnost pomembne (ljube) osebe (bodisi še živeče ali ne). Kot izguba se šteje tudi odsotnost podpirajočih navad, kot so trenutki nežnosti in ljubezni, tradicionalnost in skrb za življenje. Tudi izguba živali, otroku lahko predstavlja izgubo, tako kot tudi vsaka sprememba okolja, če je to povezano s spomini na srečo in toplino. Izguba na psihični ravni povzroča izgubo na fizični ravni; kot izguba zdravja določenega organa, ki je bil v stiku s situacijo.

15.30 – 15.45 Predstavitveno predavanje sponzorja Naturopatski center Saeka

15.45 – 16.30 dr. Luca Speciani (Italija)
Kako se izogniti farmakološki potlačitvi bolezenskih znamenj pri alergičnih otrocih, z nadzorom občutljivosti na hrano
Pri otrocih, z izraženimi alergičnimi simptomi (kot so: dermatitis, rinitis, črevesne disbioze, srbenje, proizvodnja sluzi, astma..) je vzrok pogosto v toksični prehrani ali prehranskih dodatkih.
Običajno predpisane terapije temeljijo na uporabi antihistaminskih in kortizonskih zdravil. Učinki obeh zdravil so »zatiralni«. Antihistaminska zdravila blokirajo naravno reakcijo telesa, ki jo sproži histamin in poskušajo izločiti kri v kateri so toksini ali alergeni. Kortizol pa blokira delovanje celotnega imunskega sistema in ima pri tem številne stranske učinke (najhuje je, da se poveča občutljivost na nalezljive in onkološke bolezni). Kam bodo šli toksini in alergeni, ko zatremo naravno razstrupljevalno reakcijo telesa? Posledica uporabe tovrstnih zdravil, so čedalje težje patologije, proti katerim se je tudi čedalje težje boriti. Za zdravljenje tovrstnih bolezni Signal Medicine uporablja GIFT prehrano, to je čista dieta, brez sladkorjev in rafiniranih ogljikovih hidratov, ki hkrati izključuje tudi večino industrijsko pripravljene in predelane hrane. Prvi učinek, ki se opazi pri tovrstni prehrani (GIFT) je zmanjšanje vnetnih procesov v telesu.
Tekom uporabe GIFT diete izvajamo tudi teste občutljivosti (QuASA) in skladno z rezultati prilagajamo prehrano. Za ohranitev imunskega sistema pa uporabljamo tudi omega3 maščobne kisline, črni ribez in nekatere minerale (Mn, Cu, Zn in Se).

16.30 – 17.15 Karl Vogrinčič
Apiterapija v slovenskem čebelnjaku in nekatere praktične izkušnje pri težavah otrok
Opazovanje čebel, učenje, pomirjanje spoštovanje, protistresna komora, meditacije, inhalacije aerosolov, počivanje na panjih v energiji čebel, masaža z medom v čebelnjaku, razstrupljanje telesa, ruska metoda, delo z APIT informacijskimi nalepkami, energetski stol, sveta geometrija suhega satja čebel, izobraževanje in vzgoja mladih, literatura o čebelah.

17.15 – 18.00 Alba Ibañez, naturopat (Guatemala)
Avtizem v Gvatemali

 

 

Zaključek kongresa.

* Pridružujemo si pravico do spremembe programa kongresa.

Cena:

  • Za plačilo do vključno 12. 4. 2019: 44,90 € na osebo in vključuje tudi bogato samopostrežno kosilo (hladna predjed, juha, glavna jed, solata iz solatnega bara) v restavraciji Austria Trend Hotela
  • Na dan kongresa: 59,90 € na osebo (kosilo ni vključeno)

Prijave zbiramo do zapolnitve mest. Prijava oziroma plačilo kongresa brez kosila ni možna. Bogato samopostrežno kosilo (hladna predjed, juha, glavna jed, solata iz solatnega bara) bo v restavraciji Austria Trend hotela v Ljubljani. Poskrbljeno tudi za vegetarijance.

SODELUJOČI

GLAVNI SPONZOR

OSTALI SPONZORJI